Friday, February 27, 2009

..solat subuh kerana ape??..

alhamdulillah..pagi ni ana wake up early..semalam ana terlupa nak makan nasi lemak yang Fuad belanja.."s0rry Fuad aku tertidur..he3..penat sangat..."alhamdulillah mujur la nasi lemak tu belum basi lagi..kalau xmembazir la..lepas kenyang makan xkan nak tid0 kot..ana sambung study chemisty lecture hari rabu..lebih kurang jam 6:10pg ana mandi untuk turun s0lat subuh kat surau KMKu..pagi ni sejuk sangat2..alhamulillah ramai la jugak jemaah s0lat subuh pagi ni..dua tiga hari ni jemaah semakin ramai..pagi ni penuh satu saf..ana ringkaskan cerita la ye..lepas makan kat DS..ana berjalan naik ke d0rm nga Muhaimin..ana ada la tanya kat di.."mu xperasan ke dua tiga hari ni jemaah s0lat subuh bertambah dan semakin hari semakin ramai??''..nak tahu x ape yang Muhaimin cakap??..jawapan dye ana amat tertarik..tu la pagi ni ana terlintas nak tulis kat dalam bl0g..Muhaimin cakap..''mungkin sebab dah dekat nak exam..tu la jemaah subuh makin ramai..''..mungkin exam punya hal??( ni mungkin eh )..Muhaimin sambung lagi..''ai! xkan la time dekat nak exam baru nak s0lat 5 waktu berjemaah especially subuh??..''..menang betul jugak..dye bagi tau lagi..''bagi org yang macam tu Tuhan hanya ada time exam je..time xexam xpenuh p0wn surau time s0lat..''..ana terkaku seketika..mungkin kah??..kenapa jadi begini ah??..memang la susah jugak nak istiqamah..dulu ana p0n macam tu jugak..susah nak lawan nafsu tid0 ni..dalam buletin al-hidayah kat surau..artikel ni pun ana ada p0st kat buletin di friendster temp0h hari.. kalau kita s0lat isya' dan subuh berjemaah..insya Allah kita akan berada di jalan yang lurus..insya Allah..ana harap sangat2 kat semua kawan2 ana..kalau boleh s0lat lah berjemaah kelima-lima waktu..ingat lah 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara..
1)sihat sebelum sakit..
2)muda sebelum tua..
3)kaya sebelum miskin..
4)lapang sebelum sempit..
5)hidup sebelum mati..
ok la..renung-renungkan..ana p0n xboleh nak tulis panjang lagi ni bc0z lepas ni jam 9pg ana ada kelas PHYSICS..wasalam..

p/s:kita sebagai umat islam xboleh la berpandangan negatif..sentiasa berfikiran positif walaupun sese0rang itu melakukan kejahatan..tapi tidak kpd kejahatan yg terlampau..bagi kes di atas mungkin Muhaimin cuma nak bergurau dgn ana..kita masuk bab hidayah..
Firman Allah swt yg bermaksud:
ALLAH memberikan cahayaNYA yakni hidayahNYA kpd sesiapa sahaja yg di kehendakiNYA...
Benarlah kata2 Allah..
ana tak nak sambung lagi bc0z ana nak suruh hamba2 Allah yg membaca bl0g ana ini terus berfikir..bukan hanya menunggu untuk "disuap"..maaf pena ana menulis.."berfikir dpt menajamkan minda kita"
Insya Allah..
Wasalamualaikum wbt..