Thursday, May 7, 2009

..masih segar di ingatan part 2..

..alhamdulillah ana baru je lepas s0lat asar berjemaah..ingatlah s0lat adalah tiang agama..tinggalkan segala urusan dunia apabila azan dilaungkan..sabda nabi yg bermaksud.."s0lat lah kamu di mana tempat azan dilaungkan.."
..ana nak sambung semula pengembaraan ana..
Tingkatan 2
ana nga kengkawan lain masih lg stay kat 2 Ibnu Sina..time tu Malaysia gempar nga Pendatang Tanpa Izin (PATI)..tiba2 yg xdisangka, kelas ana pun ada s0rang PATI..PATI ni dtg dari SMK Agama Tanggok..nama budak tu zuVant..0rg Bangla..he3..xde la, azuan..kalau nk kenal nga azuan mudah je..dlm ramai2 bebudak lelaki kelas ana yg time 0rg lain duk kalut sembang, tapi azuan lain..terb0nk0k kat meja..duk buat apa tu azuan??jawab azuan,"duk buat n0ta ringkas"..p0sting ana yg lepas ana janji nk cerita pasal aliff..sebelum tu ana kena dulu cerita pasal ustaz wan anuar..tiba je time bahasa arab, semua kalut..buka buku mufradat la..kalau ustaz masuk, tanya, xleh jawab tau la nanti..masa first time peri0d bahara arab kami di f0rm 2..ustaz masuk kelas, semua senyap..sebelum tu kelas kami menang kalut ar..kami xtahu apa la ilmu yg ustaz guna..ustaz masuk dan terus lukis gambar kapak..kami xtahu apa m0tif ustaz yg sebenar..ustaz mintak kami semua berdiri..ustaz tanya, "apa benda ni??"..kapak yg ustaz lukis tadi..xde s0rang pun jawab..semua takut nak jawab termasuk ana..lama la jgk kami berdiri, hampir 2 peri0d..fuuhh!!lenguh..last2 ustaz bagitahu la kami, "kapak pun xtahu ke??"..ustaz xde la marah..senyum je..guru yg paling garang time ana f0rm 2 ustaz wan anuar la..kalau xdapat jawab yg ustaz tanya..dendanya kalau xkena r0tan, jadi kereta api la r0und blok akademik la, kena ketuk, cabut kemucut kat padang, byk lagi la..kalau jadi kereta api ana selalu la jgk kena..he3..memang best!!..ha!!..ni pasal aliff..aliff nga 2 lagi kawan ana, sabiq dan muhaimi..mereka xnak ambek bahasa arab..time peri0d bahasa arab, mereka kena la nga ustaz..ana ingat lagi ustaz panggil mereka, "tiga sekawan"..he3..walau garang bagaimana pun se0rang guru tu kita mesti la mengh0rmatinya..kerana gurulah yg mengajar dan mendidik kita..ustaz jgk macam guru2 lain, sp0tting..itulah yg kami suka..ckg yg xpernah marah dan denda kami kalau kami xbuat keja, ckg zabri suhaimi..ckg zabri xpernah beri kami h0mew0rk..dah la n0ta ckg yg bg dlm kelas..kami cuma tulis je..ckg zabri ajar kami bahasa malaysia..kami apa lagi boleh ckg macam ckg zabri, bers0rak sakan la..masyaAllah..h0mew0rk xde, kalau ada pun sikit je..ckg zulta, ckg KHB kami budak2 lelaki time f0rm 1 nga f0rm 2..ckg zulta best jgk..sp0tting..time mengajar memang serius..tapi kalau kena time ckg buat lawak kat dlm kelas memang xkering gusi la kami gelak..bengkel KHB seakan-akan bergegar..xde la sampai bergegar nak r0boh bengkel..he3..yg pedih nya nga ckg zulta ni..kalau xleh jawab s0alan yg ckg beri, sakit la jawab nya..byk sangat pengalaman masa f0rm 2..ana harap kalau ada la sahabat2 ana yg baca..c0ret la apa yg sahabat2 ingat kat p0rt c0mment..ok la..nanti f0rm 3 lagi best..jumpa di f0rm 3 pulak ye!!..

No comments:

Post a Comment