Sunday, May 10, 2009

..cinta dan sayang kepada sahabat..

satu hadis nabi yg bermaksud;
"tidak sempurna iman sese0rang itu jika dia tidak mengasihi dan menyayangi saudaranya (sahabat) sebagaimana dia mengasihi dan menyayangi dirinya sendiri"..time ni ana berada kat Kota Bharu..alhamdulillah..ana dah lama xjumpa nga sahabat-sahabat ana yg sama-sama kami memuntut ilmu Allah di k0lej..yusuhaimi, hazizol (g-jo), fakhri (mat yie), ruduan..3 minggu dah kami xjumpa..lama la jgk kan??he3..perjumpaan kali ni mie yg aturkan..dlm minggu ni ar jgk..mie ada hantar kat ana SMS berkaitan Hassan Al-Banna'..mie kata yg Hassan Al-Banna' akan jumpa untuk bertanya khabar dengan sahabat-sahabatnya walaupun hanya sekali..beliau amat mengambil berat akan sahabatnya..hari ni kami jumpa kat Masjid Al-Muhammadi..lama kan xjumpa..masing-masing byk ceritanya..masalah agama kat kampung, isu kecurian, masa lapang dihabiskan untuk apa, result matrik yg akan keluar 19 Mei nanti, mie cerita kisah Hassan Al-Banna', tabligh, jamaah, iman macan mana, s0lat berjemaah, byk la yg kami bualkan..mie la yg selalu beri ana nasihat..lepas sembang kami g minum kat pasar MPKB..hajatnya nak minum je..alhamdulillah..kami makan jgk..mie yg belanja kami..syukrann mie..lepas makan g semayang z0hor berjemaah kat surau dekat nga pasar SITI KHADIJAH..lepas makan dan s0lat kami g plk kat JAAFAR RAWAS, ruduan nak beli buku tabligh FADHILAT 'AMAL, mie nak cari buku ilmiyah, mat yie pun sama, g-jo nak cari minya atar..ana nak cari apa plk??ana je yg dtg xtahu nak buat apa.. (alhamdulillah dtg jgk bas..lama jgk la ana tuggu..fuhh lenguhnya..jam kat handph0ne ana sekarang 5:14pm..masya Allah asar ana xsemayang lagi..)..plan asal hari kawan baik ana pun nak dtg jgk, red..tapi nak buat macam mana kan..red ada keja yg xb0leh dielakkan..xp0 la red, kito g lain kali dEh..kami xde la r0nda-r0nda sakan..lepas jumpa apa yg kami nak..kami g minum plk..lenguh lama sangat duk kat kedai buku tadi..he3..kali ni mat yie yg belanja plk..syukrann..lepas minum dlm jam 3:30pm kami semua beredar pulang ke rumah..mat yie dan g-jo pulang nga m0to..ana, yusuhaimi, ruduan pulang nga bas jah..kita jumpa lagi sahabat..bas baru je bert0lak..jam kat handph0ne ana 5:29pm..kita jumpa lagi kalau ada masa..insya Allah..perjumpaan hari ni adalah perjumpaan usrah kami kat luar KMKu..ana beli jgk buku, "Memb0kar Rahsia Kaabah" kat Muda 0sman..

No comments:

Post a Comment