Monday, July 4, 2011

Resipi Cinta: Puding Gula Hangus

Assalamualaikum wbt..posting kali ni penulis nak memasak pulak eh..hehe..
jom kita masak makanan yang simple tapi sedapppp...


Antara bahan2 utama
1. 3 sudu besar gula pasir
2. 1 tin susu pekat
3. 7 biji telur ayam
4. 1 cawan air

Cara-cara menyediakan
1. Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair. Lenggang2 loyang tu biar gula tu rata.
2. Kepuk telur sampai berbuih pastu masukkan susu pekat tadi. Kacau rata baru masukkan air.
3. Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi. Boleh kukus sampai masak. Kukus tu dalam 45 minit.
4. Sejukkan didalam peti sejuk. Bila dah sejuk terlangkupkan. Jadi boleh lah dijamu..

Jom Rasa!!!!! Pasti Sedapppppppp

3 comments:

  1. Salam alaik! =)

    buat sendirikah? =)
    inshaAllah akan dicuba untuk bln puasa ni =)

    ReplyDelete
  2. MZ suke mkn ni jgk, MZ ade tips, tmbh ckit perise vanilla, kalo xnk bg rse telur tu sgt....

    ReplyDelete
  3. oooowww,,thanx for da vanilla tipsss...heheh

    ReplyDelete